Válás

Életszituációk pénzügyi tervezői szemmel

Válás

A statisztikák szerint Magyarországon több mint fele annyi válás történik évente, mint házasságkötés, ezért ez is a meghatározó életszituációk közé sorolható. A válások növekvő száma és annak anyagi vonzatai miatt fontossá vált, hogy pénzügyi szempontok alapján is körbejárjuk a témát. Egy bontóper nemcsak jogilag bonyolult és összetett, hanem pénzügyi szempontból is.

Pénzügyi tervezési oldalról a következők feladatokat kell elvégezni:

 • új vagyonmérleg,
 • új költségvetések,
 • új cash flow-k,
 • új megtakarítási tervek,
 • nyugdíjtervezés újragondolása,
 • biztosítási és hagyatéki hatások vizsgálata.

Napjainkban egyre többen gondolkodnak el házassági szerződés kötésén, melyben megállapodnak a költségek elosztásában és válás esetén a javak szétosztásában. A házassági szerződés jelentőségét növeli, ha egyik vagy mindkét fél nagy értékű ingóságot, ingatlant, megtakarítást vitt be a házasságba. Lehetőség van arra is, hogy a házasságkötés után megszerzett közös javak sorsáról is döntsenek. A közös javakhoz nem tartoznak a házasság előtt szerzett javak, az ajándékok és örökségek.

Az életszituációra jellemző pénzügyi kérdések

Az egyéni pénzügyi tervek kialakítása elkerülhetetlen, hiszen az anyagi szempontok már rövidtávon nagy szerephez jutnak. Tudatos tervezéssel akár komoly összegeket spórolhatunk vagy ennek hiányában ugyanennyi pénzt „dobhatunk ki az ablakon” feleslegesen. A javak elosztásánál első lépésként fel kell mérni, mekkora vagyonnal rendelkezik a család. A vagyonmérleg után következhet a közös javak elosztása, mely történhet jogi úton vagy a felek megegyezésével, amelyben sokat segíthet egy korábban kötött házassági szerződés.

Az ingatlan értékesítésénél külön hangsúlyt kap az időzítés, elkerülendő egy elsietett, nyomott áron történő eladásnál keletkező veszteséget. Mindkét félnek ajánlott egy új háztartási költségvetés készítése, melynek segítségével összevethetik bevételeiket és kiadásaikat. Használja ehhez komplex költségvetési kalkulátorunkat! Közös gyermek esetén amúgy is elkerülhetetlen egy cash-flow kimutatás készítése, melynek segítségével meghatározzák a fizetendő tartásdíj nagyságát. Mindezekhez feltétlenül szükséges egy pénzügyi tervező szakember segítsége! Fontos még a hitelek, az élet-, baleset- és betegségbiztosítások, illetve az egyéni megtakarítási stratégiák újratervezése.

Mik a legfontosabb pénzügyi tervezési feladatok?

 • A pénzkezelés szabályai
 • Pénztartalék képzése váratlan kiadások fedezésére
 • Lakáshitel, a hitel felvételének és visszafizetésének megtervezése
 • Kockázatkezelés, vagyon- és felelősségbiztosítási megoldások
 • Komolyabb élet- és balesetbiztosítás, egészségbiztosítás
 • Gyermek életkezdési pénzügyi stratégia felépítése (amennyiben van gyermek)
 • Megtakarítási számla, értékpapírszámla, befektetések
 • Nyugdíj-előgondoskodás
 • Adóoptimalizálás

A Pénz-Navigátor elkészítette Magyarország egyik legkomplexebb személyes pénzügyi elemző felületét.
Kalkuláljon, hogy mik az Ön számai, s így látni fogja, hogy hogyan építse fel saját pénzügyi rendszerét Önnek optimálisan!

Ebben az életszituációban javasolt befektetési lehetőségek

Hozza ki a legtöbbet pénzügyeiből!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és elküldjük Önnek az “Innovatív pénzügyi gondolkodásmód” c. tanulmányunkat, illetve a 10+1 részes “Holisztikus pénzügyi portfólió” c. sorozatot.

Adja meg nevét (kötelező)

Adja meg e-mail címét (kötelező)

Adja meg telefonszámát (kötelező)

Adja meg települését (kötelező)

Ide írhatja kérdését, üzenetét.

Feliratkozom a hírlevélre.

Az "Adatvédelmi nyilatkozat" tartalmát elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom.
Elfogadáshoz pipálja be a chekboxot.

Tudnia kell, hogy a honlapon és a hírleveleinkben megjelenő információk, tájékoztatók nem minősülnek üzleti ajánlatnak, befektetési tanácsnak vagy ajánlásnak. A leírások edukációs céllal készültek. A feltüntetett múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Ha ilyen adatokat lát, azok a saját befektetéseinkből származnak, amivel nagyon elégedettek vagyunk, ezért szívesen megosztjuk Önnel is. A befektetési ügyletek kockázattal rendelkeznek, esetükben nincs sem tőke-, sem hozamgarancia. Befektetési stratégia választását követően tájékozódjon alaposan az adott ügyletben kiválasztott pénzügyi konstrukciók hivatalos közvetítőjétől a szerződés(ek) paramétereiről. Pénzügyi közvetítés és szerződéskötés csak így történhet, mi ezt a helyzetet szeretnénk megfelelően előkészíteni, s stratégiáinkkal edukálni Önt. De a stratégiák ismerete csak kiegészítheti, s nem helyettesítheti a folyamat végén kiválasztott konstrukció szerződéses feltételeit. Tájékozódjon körültekintően!