Lakásvásárlás

Életszituációk pénzügyi tervezői szemmel

Lakásvásárlás

A lakásvásárlás általában életünk egyik legkomolyabb döntése, életszituációja, melyet gondos tervezés előz meg. A pénzügyi tervezés szükségességét támasztják alá a legújabb kutatási eredmények is, melyek szerint „a magyarok adják ki havi költségvetésükből a legnagyobb részt lakással kapcsolatos szolgáltatásokra, a huszonnyolc európai ország lakói közül.” A statisztikák szerint a magyar háztartások kiadásaik 36%-át szokták lakhatásra fordítani a 25%-os európai átlaggal szemben. A pályakezdők, fiatal párok és egyedülállók gyakran még bérelt ingatlanban laknak, de mielőbbi céljuk a saját ingatlan megszerzése, lehetőleg, még a családalapítás előtt.

Javasolt elgondolkodni az ingatlanvásárláson, amennyiben:

 • tudjuk biztosan, hogy abban a városban szeretnénk maradni ezután,
 • elég önerővel rendelkezünk vagy hitelképességgel, s a leendő hitel havi törlesztőrészlete nagyságrendileg megegyezik a bérleti díjjal,
 • nagyon jó lehetőség adódik a vételre, piaci áron alul, amit nem lehet kihagyni.

Bármi is legyen az ok, fontos szem előtt tartani, hogy az ingatlanvásárlás életünk legnagyobb pénzügyi döntései közé tartozik, alapos mérlegelést igényel, mely elengedhetetlenné teszi egy pénzügyi terv elkészítését.

Az életszituációra jellemző pénzügyi kérdések

Különösen érdemes elgondolkodni a lakásvásárláson, ha a leendő hitel havi törlesztőrészlete nagyságrendileg megegyezik a bérleti díjjal! Óriási a különbség, ha felépült az önerő, s a saját lakásunkra fizetjük a törlesztőrészleteket, mintha albérletre „dobnánk ki”... S mindez elérhető egy kis öngondoskodással. Ha nem elég az önerő, lakáshitelt kell felvenni.
Ebben az esetben a hitelképesség megteremtése mellett a hiteltörlesztés, illetve a végső visszafizetés optimalizálására kell fókuszálni. Többféle szempont figyelembe vételével indokolt egy ingatlan megvásárlásához hitelkonstrukciót igénybe venni. Vannak kedvező hitelkonstrukciók, melyek segítségével megmaradhatnak anyagi tartalékaink, tehát nem „nullázzuk le” magunkat, illetve ezek mellet fel lehet építeni olyan tőkeképzési stratégiát, amellyel a hitel visszafizetése optimalizálható.
Egy jól felépített pénzügyi stratégia segítségével elkerülhető, hogy túlzott terhet vegyünk a vállunkra. A legjobb megoldás egy tőkeképzési program és a hitel összepárosítása, melyhez egy független pénzügyi szakember szakmai segítsége nélkülözhetetlen!

Mik a legfontosabb pénzügyi tervezési feladatok?

 • Pénzügyi analízis: megtakarítási és hiteltörlesztési képesség felmérése
 • Hitelkiválasztás
 • Pénztartalék képzése váratlan kiadások fedezésére
 • Hitelek visszafizetésének és lezárásának a megtervezése
 • Tőkeképzési stratégia felépítése a hitel optimális visszafizetéséhez
 • Kockázatkezelés, vagyon- és felelősségbiztosítási megoldások
 • Komolyabb élet- és balesetbiztosítás, egészségbiztosítás
 • Adóoptimalizálás

A Pénz-Navigátor elkészítette Magyarország egyik legkomplexebb személyes pénzügyi elemző felületét.
Kalkuláljon, hogy mik az Ön számai, s így látni fogja, hogy hogyan építse fel saját pénzügyi rendszerét Önnek optimálisan!

Ebben az életszituációban javasolt befektetési lehetőségek

Hozza ki a legtöbbet pénzügyeiből!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és elküldjük Önnek az “Innovatív pénzügyi gondolkodásmód” c. tanulmányunkat, illetve a 10+1 részes “Holisztikus pénzügyi portfólió” c. sorozatot.

Adja meg nevét (kötelező)

Adja meg e-mail címét (kötelező)

Adja meg telefonszámát (kötelező)

Adja meg települését (kötelező)

Ide írhatja kérdését, üzenetét.

Feliratkozom a hírlevélre.

Az "Adatvédelmi nyilatkozat" tartalmát elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom.
Elfogadáshoz pipálja be a chekboxot.

Tudnia kell, hogy a honlapon és a hírleveleinkben megjelenő információk, tájékoztatók nem minősülnek üzleti ajánlatnak, befektetési tanácsnak vagy ajánlásnak. A leírások edukációs céllal készültek. A feltüntetett múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Ha ilyen adatokat lát, azok a saját befektetéseinkből származnak, amivel nagyon elégedettek vagyunk, ezért szívesen megosztjuk Önnel is. A befektetési ügyletek kockázattal rendelkeznek, esetükben nincs sem tőke-, sem hozamgarancia. Befektetési stratégia választását követően tájékozódjon alaposan az adott ügyletben kiválasztott pénzügyi konstrukciók hivatalos közvetítőjétől a szerződés(ek) paramétereiről. Pénzügyi közvetítés és szerződéskötés csak így történhet, mi ezt a helyzetet szeretnénk megfelelően előkészíteni, s stratégiáinkkal edukálni Önt. De a stratégiák ismerete csak kiegészítheti, s nem helyettesítheti a folyamat végén kiválasztott konstrukció szerződéses feltételeit. Tájékozódjon körültekintően!