Seniorok

Életpálya szakaszok pénzügyi tervezői szemmel

Seniorok

„Minél tovább élünk, annál boldogabbak leszünk” – állapították meg amerikai kutatók. Eredményüket arra alapozzák, hogy az idős korral járó nagyobb érzelmi kontroll és kiegyensúlyozottság pozitívan hat a mindennapok minél teljesebb megélésében. A megszerzett élettapasztalat pedig segít a stresszhelyzetek elkerülésében.
Ahhoz, hogy ez a megállapítás beigazolódjon, szükség van egészségre. Az egészség megőrzése érdekében kiemelten fontos az időskori fizikai aktivitás. A rendszeres mozgás csökkenti a testsúlyt, kedvezően hat a cukoranyagcserére, csökkenti a kóros és növeli a védő koleszterin szintjét, csökkenti a szív-érrendszeri betegség rizikóját. Ezzel együtt felértékelődik az egészségbiztosítások, ápolási biztosítások és privát egészségügyi szolgáltatások szerepe.

Az életszakaszra jellemző még a gyermekek, de leginkább az unokák támogatása. Ha van rá mód, érdemes elgondolkodni az unokák oktatási alapjának, illetve életkezdési alapjának felépítésén, de már az is nagy előrelépés, ha a szülőket segíti ebben. Előbbi a tanulmányokat, míg utóbbi az életkezdést, azaz például egy első generációs lakást vagy az első vállalkozás beindítását hivatott megalapozni.
Emellett kiemelten fontos ebben az életpálya-szakaszban a hagyatéktervezés, amely ma a pénzügyi tervezés egyik legújabb területe, melyre - életkortól függetlenül - egyre több ember fordít kiemelt figyelmet. A helyes gondolkodásmód alapja itt is a felkészülés és tervezés. Természetesen a hagyatéktervezés nem azt jelenti, hogy valaki "elmenni készül", hanem azt, hogy az akaratának megfelelő "öröklés" akkor is megvalósul, ha valamilyen előre nem látható betegség vagy baleset hirtelen vet véget az életének.

Az életpálya szakaszra jellemző pénzügyi kérdések

A seniorok életében kiderül, hogy az értékálló privát nyugdíjalap felépítése sikeres volt-e, illetve nekik külön figyelmet kell szánni a felépített nyugdíjtőke értéken tartására és befektetésére. Fontos még az egészségügyi kiadások emelkedésének kezelése is, melyre a legjobb módszer a megelőzés, a felkészülés és a tervezés! Mindemellett pedig szükséges foglalkozni a hagyatéktervezés kérdéseivel is.
Ebben az életszakaszban fontos pénzügyi döntéseket kell meghoznunk, s ezekben már nemcsak magunkra, hanem felnőtt gyermekünkre, unokánkra, s az eddig felépített vagyonunkra, egzisztenciánkra, s ezek jövőjére, vagyis az értékmegőrzésre és az értékátadásra is gondolnunk kell!

Mik a legfontosabb pénzügyi tervezési feladatok?

  • Pénztartalék képzése váratlan kiadások fedezésére
  • Nyugdíjjáradék tervezése
  • Gyermekek, unokák támogatása
  • Ápolási biztosítás és privát egészségügyi szolgáltatások
  • Nyugdíjtőke befektetése
  • Hagyatéktervezés
  • Ingatlancsere, nyugdíjasotthon

A Pénz-Navigátor elkészítette Magyarország egyik legkomplexebb személyes pénzügyi elemző felületét.
Kalkuláljon, hogy mik az Ön számai, s így látni fogja, hogy hogyan építse fel saját pénzügyi rendszerét Önnek optimálisan!

Ebben az életpálya szakaszban javasolt befektetési lehetőségek

Hozza ki a legtöbbet pénzügyeiből!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és elküldjük Önnek az “Innovatív pénzügyi gondolkodásmód” c. tanulmányunkat, illetve a 10+1 részes “Holisztikus pénzügyi portfólió” c. sorozatot.

Adja meg nevét (kötelező)

Adja meg e-mail címét (kötelező)

Adja meg telefonszámát (kötelező)

Adja meg települését (kötelező)

Ide írhatja kérdését, üzenetét.

Feliratkozom a hírlevélre.

Az "Adatvédelmi nyilatkozat" tartalmát elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom.
Elfogadáshoz pipálja be a chekboxot.

Tudnia kell, hogy a honlapon és a hírleveleinkben megjelenő információk, tájékoztatók nem minősülnek üzleti ajánlatnak, befektetési tanácsnak vagy ajánlásnak. A leírások edukációs céllal készültek. A feltüntetett múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Ha ilyen adatokat lát, azok a saját befektetéseinkből származnak, amivel nagyon elégedettek vagyunk, ezért szívesen megosztjuk Önnel is. A befektetési ügyletek kockázattal rendelkeznek, esetükben nincs sem tőke-, sem hozamgarancia. Befektetési stratégia választását követően tájékozódjon alaposan az adott ügyletben kiválasztott pénzügyi konstrukciók hivatalos közvetítőjétől a szerződés(ek) paramétereiről. Pénzügyi közvetítés és szerződéskötés csak így történhet, mi ezt a helyzetet szeretnénk megfelelően előkészíteni, s stratégiáinkkal edukálni Önt. De a stratégiák ismerete csak kiegészítheti, s nem helyettesítheti a folyamat végén kiválasztott konstrukció szerződéses feltételeit. Tájékozódjon körültekintően!