Házasság

Életszituációk pénzügyi tervezői szemmel

Házasság

A házasságkötés életünk meghatározó életszituációja, ami után megváltoznak az emberek életkörülményei, új életszakaszba lépnek, a házastársak együtt beszélik meg vágyaikat, álmaikat, határozzák meg életcéljaikat és tervezik a közös jövőt. Mindezen célok eléréséhez szükségünk van egy egészséges pénzügyi tervre és tőkealapra, melynek felépítése könnyen nehézségekbe ütközhet. A felek jövedelme gyakran különböző, melyet máshogy szeretnének elkölteni. Különböző kockázatvállalási hajlandósággal rendelkeznek, másképp gondolkodnak a megtakarítások kérdéséről, más életszínvonalat szoktak meg vagy szeretnének fenntartani és még sorolhatnánk. Javasolt tehát leülni és közösen – egy pénzügyi tervező szakemberrel - átbeszélni a következő kérdéseket:

 • Mik a közös céljaik, s mely célok elérésére fektetik a legnagyobb hangsúlyt?
 • Miben különböznek egymástól?
 • Miben tudnak megegyezni az eltéréseket illetően?
 • Együtt kezelik-e pénzüket vagy külön – külön?
 • Milyen egyéni célokról tudnak lemondani a közös célok érdekében?

Bármik is legyenek a válaszok, fontos szem előtt tartani, hogy a közös út és célok megtalálása életünk legnagyobb pénzügyi döntései közé tartoznak, melyek elengedhetetlenné teszik egy pénzügyi terv elkészítését.
Napjainkban egyre többen gondolkodnak el házassági szerződés kötésén, melyben megállapodnak a költségek elosztásában és válás esetén a javak szétosztásában. A házassági szerződés jelentőségét növeli, ha egyik vagy mindkét fél nagy értékű ingóságot, ingatlant, megtakarítást vitt be a házasságba. Lehetőség van arra is, hogy a házasságkötés után megszerzett közös javak sorsáról is döntsenek. A közös javakhoz nem tartoznak a házasság előtt szerzett javak, az ajándékok és örökségek.

Az életszituációra jellemző pénzügyi kérdések

Egy közös pénzügyi terv kialakítása elkerülhetetlen, hiszen az anyagi szempontok már rövidtávon nagy szerephez jutnak. Tudatos tervezéssel akár komoly összegeket spórolhatunk vagy ennek hiányában ugyanennyi pénzt „dobhatunk ki az ablakon” feleslegesen. Vegyünk egy egyszerű példát röviden, a biztosítások kérdéskörét. A házassággal megváltoznak a biztosítási feltételek, a biztosítások átcsoportosíthatók, esetleg csökkenthetők, a felszabaduló jövedelem pedig a közös tervekre költhető.
Az együttélés során már az elején érdemes tisztázni a közös számlák, rezsi fizetésének menetét. Fontos megállapodni, hogy ki, mennyit fizet, használnak-e közös bankszámlát, esetleg több bankszámlát nyitnak a házastársak kiadásaik rendezéséhez. Az együttélést nagymértékben segíti egy háztartási költségvetés elkészítése. A háztartási költségvetés készítése egyszerű és hatékony módja annak, hogy elkerüljük a túlköltekezést, átlássuk a pénzmozgásokat, megkönnyítve ezzel a már megfogalmazott közös célok elérését. Használja ehhez komplex költségvetési kalkulátorunkat!

Mik a legfontosabb pénzügyi tervezési feladatok?

 • A pénzkezelés szabályai
 • Pénztartalék képzése váratlan kiadások fedezésére
 • Lakáshitel, a hitel felvételének és visszafizetésének megtervezése
 • Kockázatkezelés, vagyon- és felelősségbiztosítási megoldások
 • Komolyabb élet- és balesetbiztosítás, egészségbiztosítás
 • Gyermek életkezdési pénzügyi stratégia felépítése (amennyiben van gyermek)
 • Megtakarítási számla, értékpapírszámla, befektetések
 • Nyugdíj-előgondoskodás
 • Adóoptimalizálás

A Pénz-Navigátor elkészítette Magyarország egyik legkomplexebb személyes pénzügyi elemző felületét.
Kalkuláljon, hogy mik az Ön számai, s így látni fogja, hogy hogyan építse fel saját pénzügyi rendszerét Önnek optimálisan!

Ebben az életszituációban javasolt befektetési lehetőségek

Hozza ki a legtöbbet pénzügyeiből!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és elküldjük Önnek az “Innovatív pénzügyi gondolkodásmód” c. tanulmányunkat, illetve a 10+1 részes “Holisztikus pénzügyi portfólió” c. sorozatot.

Adja meg nevét (kötelező)

Adja meg e-mail címét (kötelező)

Adja meg telefonszámát (kötelező)

Adja meg települését (kötelező)

Ide írhatja kérdését, üzenetét.

Feliratkozom a hírlevélre.

Az "Adatvédelmi nyilatkozat" tartalmát elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom.
Elfogadáshoz pipálja be a chekboxot.

Tudnia kell, hogy a honlapon és a hírleveleinkben megjelenő információk, tájékoztatók nem minősülnek üzleti ajánlatnak, befektetési tanácsnak vagy ajánlásnak. A leírások edukációs céllal készültek. A feltüntetett múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Ha ilyen adatokat lát, azok a saját befektetéseinkből származnak, amivel nagyon elégedettek vagyunk, ezért szívesen megosztjuk Önnel is. A befektetési ügyletek kockázattal rendelkeznek, esetükben nincs sem tőke-, sem hozamgarancia. Befektetési stratégia választását követően tájékozódjon alaposan az adott ügyletben kiválasztott pénzügyi konstrukciók hivatalos közvetítőjétől a szerződés(ek) paramétereiről. Pénzügyi közvetítés és szerződéskötés csak így történhet, mi ezt a helyzetet szeretnénk megfelelően előkészíteni, s stratégiáinkkal edukálni Önt. De a stratégiák ismerete csak kiegészítheti, s nem helyettesítheti a folyamat végén kiválasztott konstrukció szerződéses feltételeit. Tájékozódjon körültekintően!