Idősebb szülők, házastársak

Életpálya szakaszok pénzügyi tervezői szemmel

Idősebb szülők, házastársak

Ebben az életszakaszban idősebb családok vannak gyermek nélkül vagy pedig olyan családok, ahol a gyermekek már kirepültek, unokák még nincsenek, az aktvitás pedig nem csökken. Sokan most érik el karrierük csúcsát, munkájukat anyagilag megbecsülik, sokan mások pedig saját vállalkozásaikkal érnek el korábban nem tapasztalt sikereket. Természetes, ha több időt szeretnének fordítani hobbijukra, utazásra, pihenésre.

Mi jellemzi leginkább ezt az életszakaszt? Újra aktuálissá válhat a lakásvásárlás kérdése. Ennek több oka lehetséges:

 • A gyermekek kirepültek a családi fészekből, ezért elegendő lenne egy kisebb lakás is.
 • Sokaknak a nyüzsgő városi életből van elegük és szeretnének egy csendesebb környéken házat vásárolni.
 • Vagy a pihenést és az eljövendő idős kort előtérbe helyezve belevágnak egy nyaraló megvételébe.

Bármi is legyen az ok, fontos szem előtt tartani, hogy az ingatlanvásárlás életünk legnagyobb pénzügyi döntései közé tartozik, alapos mérlegelést igényel, mely elengedhetetlenné teszi egy pénzügyi terv elkészítését. Ha a költségoldalt vesszük szemügyre, a kiadások között a következő tételek is szerepelhetnek: autócsere, az idős szülőkről való gondoskodás, az önállósult gyermekek támogatása stb...

Az életpálya szakaszra jellemző pénzügyi kérdések

Az idősebb családok életében komoly kihívás az értékálló privát nyugdíjalap felépítése, melynek kulcsa egyre inkább az öngondoskodás. Külön figyelmet kell szánni az egészségügyi kiadások emelkedésére is. Mindkét esetben a legjobb módszer a megelőzés, a felkészülés és a tervezés! Mindemellett pedig szükséges foglalkozni a hagyatéktervezés kérdéseivel is.
Ebben az életszakaszban fontos pénzügyi döntéseket kell meghoznunk, s ezekben már nemcsak magunkra, hanem felnőtt gyermekünkre, az eddig felépített vagyonunkra, egzisztenciánkra, s ezek jövőjére, vagyis az értékmegőrzésre és az értékátadásra is gondolnunk kell!

Mik a legfontosabb pénzügyi tervezési feladatok?

 • Pénztartalék képzése váratlan kiadások fedezésére
 • Munkáltatói juttatások tervezése
 • Hitelek visszafizetésének és lezárásának a megtervezése
 • Kockázatkezelés, vagyon- és felelősségbiztosítási megoldások
 • Komolyabb élet- és balesetbiztosítás, egészségbiztosítás és privát egészségügyi szolgáltatások
 • Megtakarítási számla, értékpapírszámla, komoly befektetések
 • Nyugdíj-előgondoskodás
 • Adóoptimalizálás
 • Hagyatéktervezés

A Pénz-Navigátor elkészítette Magyarország egyik legkomplexebb személyes pénzügyi elemző felületét.
Kalkuláljon, hogy mik az Ön számai, s így látni fogja, hogy hogyan építse fel saját pénzügyi rendszerét Önnek optimálisan!

Ebben az életpálya szakaszban javasolt befektetési lehetőségek

Hozza ki a legtöbbet pénzügyeiből!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és elküldjük Önnek az “Innovatív pénzügyi gondolkodásmód” c. tanulmányunkat, illetve a 10+1 részes “Holisztikus pénzügyi portfólió” c. sorozatot.

Adja meg nevét (kötelező)

Adja meg e-mail címét (kötelező)

Adja meg telefonszámát (kötelező)

Adja meg települését (kötelező)

Ide írhatja kérdését, üzenetét.

Feliratkozom a hírlevélre.

Az "Adatvédelmi nyilatkozat" tartalmát elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom.
Elfogadáshoz pipálja be a chekboxot.

Tudnia kell, hogy a honlapon és a hírleveleinkben megjelenő információk, tájékoztatók nem minősülnek üzleti ajánlatnak, befektetési tanácsnak vagy ajánlásnak. A leírások edukációs céllal készültek. A feltüntetett múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Ha ilyen adatokat lát, azok a saját befektetéseinkből származnak, amivel nagyon elégedettek vagyunk, ezért szívesen megosztjuk Önnel is. A befektetési ügyletek kockázattal rendelkeznek, esetükben nincs sem tőke-, sem hozamgarancia. Befektetési stratégia választását követően tájékozódjon alaposan az adott ügyletben kiválasztott pénzügyi konstrukciók hivatalos közvetítőjétől a szerződés(ek) paramétereiről. Pénzügyi közvetítés és szerződéskötés csak így történhet, mi ezt a helyzetet szeretnénk megfelelően előkészíteni, s stratégiáinkkal edukálni Önt. De a stratégiák ismerete csak kiegészítheti, s nem helyettesítheti a folyamat végén kiválasztott konstrukció szerződéses feltételeit. Tájékozódjon körültekintően!