Autóvásárlás

Életszituációk pénzügyi tervezői szemmel

Autóvásárlás

A gépjárművásárlás általában életünk egyik komoly döntése, életszituációja, melyet gondos tervezés előz meg. A pénzügyi tervezés szükségességét támasztja alá, hogy bár a vétel procedúrája közismert, mégis rengeteg buktatót rejt magában. Az autóvásárlásnál egyszerre kell presztízs és praktikus szempontokat figyelembe venni. Ha nem vagyunk kellően körültekintőek, könnyen túlvállalhatjuk magunkat. Miután eldöntöttük, hogy új vagy használt autót veszünk, valamint kiválasztottuk a márkát és a típust és szembesültünk az autó árával, gyakran van szükségünk külső forrás bevonására. Természetesen egy jó pénzügyi terv esetén saját megtakarításokból lehet megvásárolni az autót, de ha ez nem jön össze, akkor a fő kérdés: hitel vagy lízing?

Hitel:
Az autóhitel új és használt autó vásárlására egyaránt felvehető. Magánszemélyek, egyéni és társas vállalkozások is igénybe vehetik, amelyben az ügyfél gépkocsija szolgál fedezetül. Az autóvásárlási hitel futamideje 12 éves vagy annál fiatalabb autók, valamint új autók esetén maximum 10 év lehet.

Lízing:
A lízing olyan ügyletfajta, ahol két szereplő, a lízingbe adó és a lízingbe vevő meghatározott időre köt egymással szerződést. Ebben az esetben a lízingbe vevő nem válik a gépjármű tulajdonosává. A lízingbe adó vállalja, hogy a lízingbe vevő részére átengedi annak használati jogát. Cserébe a lízingbe vevő köteles lízingdíjat fizetni, a lízingszerződés lejártakor a lízingtárgy automatikusan vagy maradványérték megfizetése ellenében kerül a lízingbe vevő tulajdonába.

Az életszituációra jellemző pénzügyi kérdések

Különösen érdemes elgondolkodni az autóvásárláson, ha bővül a család vagy pedig munkához szükséges a személygépkocsi. A gépjárművásárlásnál máshogy kell gondolkodnunk, ha kimondottan jövedelemszerzési tevékenységhez használjuk az autót (ennek tipikus esete a munkáltatói költségtérítéssel használt kocsi), és megint csak máshogy, ha vállalkozóként akár egy kisebb „flottával” kapcsolatos pénzügyi tervezési feladatokat kell megoldanunk.
Fontos feladat a hitelképesség megteremtése mellett a hiteltörlesztés, illetve a végső visszafizetés optimalizálása is, amihez egy jól felépített pénzügyi stratégia szükséges.
A biztosítás kérdéséről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a paletta újabbnál újabb biztosítási konstrukciókkal színesedik. A CASCO mellett a KGFB szolgáltatáscsomagok is megtalálhatók, élezve a díjversenyt. Jól látható különbség van évről-évre a gépkocsi kötelező felelősségbiztosítások területén is.

Ne feledje, a biztosítótársaságok megversenyeztetésével Ön biztosan jól jár! Kérje díjmentes konzultációnkat, s hasonlítsuk össze az eredményeket együtt!

Mik a legfontosabb pénzügyi tervezési feladatok?

  • Pénzügyi analízis: megtakarítási és hiteltörlesztési képesség felmérése
  • Hitel vagy lízingkonstrukció kiválasztása
  • Pénztartalék képzése váratlan kiadások fedezésére
  • Hitelek visszafizetésének és lezárásának a megtervezése
  • Tőkeképzési stratégia felépítése a hitel / lízing optimális visszafizetéséhez
  • Kockázatkezelés, vagyon- és felelősségbiztosítási megoldások (KGFB és CASCO)
  • Komolyabb élet- és balesetbiztosítás, egészségbiztosítás
  • Adóoptimalizálás

A Pénz-Navigátor elkészítette Magyarország egyik legkomplexebb személyes pénzügyi elemző felületét.
Kalkuláljon, hogy mik az Ön számai, s így látni fogja, hogy hogyan építse fel saját pénzügyi rendszerét Önnek optimálisan!

Ebben az életszituációban javasolt befektetési lehetőségek

Hozza ki a legtöbbet pénzügyeiből!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és elküldjük Önnek az “Innovatív pénzügyi gondolkodásmód” c. tanulmányunkat, illetve a 10+1 részes “Holisztikus pénzügyi portfólió” c. sorozatot.

Adja meg nevét (kötelező)

Adja meg e-mail címét (kötelező)

Adja meg telefonszámát (kötelező)

Adja meg települését (kötelező)

Ide írhatja kérdését, üzenetét.

Feliratkozom a hírlevélre.

Az "Adatvédelmi nyilatkozat" tartalmát elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom.
Elfogadáshoz pipálja be a chekboxot.

Tudnia kell, hogy a honlapon és a hírleveleinkben megjelenő információk, tájékoztatók nem minősülnek üzleti ajánlatnak, befektetési tanácsnak vagy ajánlásnak. A leírások edukációs céllal készültek. A feltüntetett múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Ha ilyen adatokat lát, azok a saját befektetéseinkből származnak, amivel nagyon elégedettek vagyunk, ezért szívesen megosztjuk Önnel is. A befektetési ügyletek kockázattal rendelkeznek, esetükben nincs sem tőke-, sem hozamgarancia. Befektetési stratégia választását követően tájékozódjon alaposan az adott ügyletben kiválasztott pénzügyi konstrukciók hivatalos közvetítőjétől a szerződés(ek) paramétereiről. Pénzügyi közvetítés és szerződéskötés csak így történhet, mi ezt a helyzetet szeretnénk megfelelően előkészíteni, s stratégiáinkkal edukálni Önt. De a stratégiák ismerete csak kiegészítheti, s nem helyettesítheti a folyamat végén kiválasztott konstrukció szerződéses feltételeit. Tájékozódjon körültekintően!