Pénzügyi tervezés folyamata

A tervezés folyamata

A nemzetközi szabványok szerint a pénzügyi tervezés folyamat 6 lépése:

Kapcsolatépítés – első lépés a bizalmon alapuló kapcsolat kiépítése. Meghatározza az ügyfél és a Pénzügyi Tervező együttműködésének területét és az illetékességeket/felelősségeket (adatok, döntések, érvényesség).

Az ügyfél adatainak összegyűjtése – a Pénzügyi Tervező adatokat, információkat kér az ügyfél jelenlegi személyes és pénzügyi helyzetéről és a várható változásokról, és az ügyféllel együttműködve meghatározzák az ügyfél életcéljaival összehangolt teendőket.

Az ügyfél pénzügyi helyzetének elemzése – a Pénzügyi Tervező rögzíti az ügyfél jelenlegi pénzügyi helyzetének erősségeit, gyenge pontjait és kockázatait, valamint meghatározza, hogy az ügyfél céljainak elérése érdekében milyen pénzügyi lépéseket kell tenni.

Pénzügyi terv készítése – az ügyféltől kapott adatok és információk elemzése után a Pénzügyi Tervező azonosítja azokat a szóba jöhető megoldásokat, amelyek segítségével az ügyfél elérheti céljait.

Pénzügyi terv végrehajtása – a Pénzügyi Tervezőnek és az ügyfélnek meg kell egyeznie abban, hogy a terv végrehajtásakor kinek mi a felelőssége, összhangban az együttműködés elején meghatározott felelősségekkel. Megkötik a szükséges pénzügyi szolgáltatói szerződéseket, az ügyfél megadja a szükséges meghatalmazásokat.

A pénzügyi terv megvalósulásának figyelemmel követése – a Pénzügyi Tervező és az ügyfél meghatározzák, kinek milyen szerepe lesz a terv megvalósítása során, hogy biztosítsák az elfogadott pénzügyi terv végrehajtásának rendszeres figyelemmel kísérését.

Miért jó ez az ügyfélnek? Mert ha egy minősítéssel rendelkező pénzügyi szakembert keres fel, akkor nyugodt lehet abban, hogy az őt segítő pénzügyi szakember nem valami jött-ment ügynök, kókler vagy más hozzá nem értő személy, hanem egy magasan képzett, az ő érdekeit szem előtt tartva működő pénzügyi tervező. Az együttműködési feltételei világosak. Az ügyfél egy előre kiszámítható és átlátható folyamatban vesz részt. A tervezőjétől nem terméket, hanem pénzügyi koncepciót kap.

Ha ez a kérdés egy picit is elgondolkodtatta, vegye fel a kapcsolatot velünk, kérjen egy objektív, független szakvéleményt és egy díjmentes konzultációt!