Műtárgy

Műtárgy, mint befektetés

Ahogy a világon mindenütt, úgy hazánkban is egyre többen tekintenek a műtárgyra befektetésként. 2018-ban a világ legnagyobb aukciós házainak összesített forgalma meghaladta a 12 milliárd dollárt, a globális piac mérete pedig megközelítette a 70 milliárdot. A Sotheby’s kimutatása alapján a műtárgypiac 1950 és 2018 közötti időszakban világviszonylatban évi 8,8%-al nőtt.

A hazai forgalom még ennél is látványosabban fejlődött az elmúlt évtizedekben. A tavalyi árveréseken az összleütési ár meghaladta az 5 milliárd forintot, pedig ez az összeg 1992-ben a 200 milliót is alig érte el. Sok külföldi is vásárol magyar aukciókon, akik a választott tételeket sokszor el sem viszik. Tárolást kérnek a galériáktól, mert jellemzően 5-10 éves megtérüléssel számolnak.

Miért érdemes műtárgyba fektetnie?

A műtárgy, mint tradicionális, értékmegőrző befektetés nagyban hasonlít az ingatlanpiachoz. Ugyanúgy hosszabb távra szól, viszont az ingatlanoktól eltérően már kisebb, pár százezer forintos összeghatártól kiváló tételek érhetőek el.

A műkincspiac növekedését mutató Mei Moses World All Art indexe is alátámasztja, hogy a műtárgy, mint befektetés hosszú távon is felveszi a versenyt a pénzügyi piac hozamaival. Így nemcsak önálló befektetésként értelmezhető, hanem egy jól diverzifikált portfólióban is helye van. Kellő szakértelemmel az értékállóság garantált, közepes és hosszabb távon biztos, hogy hozamot is termel.

De a műtárgyak kiválasztásánál kiemelt szempont az időtáv, bizonyos kategóriákban például 5-7 éves időhorizonton számolhat hozammal. Ha műkincsbe fektet, akkor tudnia kell, hogy nem válthatóak azonnal készpénzre, értékesítésük időigényes folyamat.

Mennyit ér egy műtárgy?

A műtárgy valódi értékét nehéz megbecsülni. Ez két módon történhet: az aukciós házak átlagolásával, ill. a festmények esetén négyzetméterárral, melynél természetesen korrigálni lehet az infláció mértékével.

Ennél a formánál jelentős kockázatot jelent:

 • a kiválasztás (vajon tényleg eredeti-e, amit vásárol),
 • az értékesítés korlátozott mivolta,
 • a sokszor divathullámoktól függő árfolyam kérdése,
 • illetve a tárolás költségessége.
 • Ezek a kockázatok jelentősen csökkenthetők szakértők bevonásával.

  Milyen műtárgyat válasszon?

  A pezsgő hazai műkincspiac vonzó terep, de leginkább azoknak ajánlott, akik kellő hozzáértéssel rendelkeznek.

 • A festmény a legstabilabb értékű műkincs jelenleg, de esetükben 1.000.000 Ft alatt nem érdemes invesztálnia.
 • A festmények mellett a grafika, a fotó, a drágakő és az ékszer szintén kedvelt befektetésnek számítanak.
 • Külön említést érdemelnek az értékes órák. Legjobb, ha Audemars Piguet, Patek Philippe, IWC Shaffhausen, Rolex, Jaeger-LeCoultre órákba helyezi bizalmát. Például egy Rolex Daytona esetében 10 éves befektetéssel számolva jelenleg körülbelül 200%-os hozamra számíthat, rendkívül alacsony kockázat mellett.
 • Miben tudunk Önnek segíteni, ha műtárgyba szeretne fektetni?

  Csapatunkat sok évtizedes tapasztalattal rendelkező műtárgy szakértők erősítik. Az ő dolguk az, hogy hasznos útmutatással, tanácsokkal lássák el Önt a sikeres befektetés érdekében.

  Így bátran vehet részt árveréseken is és nem kell lemondania arról, hogy értékes műtárgyakkal gazdagodjon a gyűjteménye vagy befektetési portfóliója. Ha még nem járt aukción, akkor sem kell aggódnia. Természetesen ebben az esetben nem Önnek kell kitalálnia, hogy mire érdemes licitálni, hogyan fog alakulni egy adott festmény, szobor, porcelán vagy az antik ezüst értéke az elkövetkező években. Ez már a szakértők dolga.

  Kétféle befektetési stratégia közül választhat:

  Kisebb értékű műtárgyakból egy portfólió kialakítása befektetési céllal

  Előnyei:

  – Diverzifikáció

  – Év közbeni aukciókon való “forgatás” lehetősége

  Hátrányai:

  – Elaprózottság

  – Nagyobb tárolási igény

  Nagyobb értékű műtárgy kiválasztása befektetési céllal

  Előnyei:

  – Egyedi érték

  – Nagy hozamlehetőség

  Hátrányai:

  – Egyedi kockázat

  – Korlátozott likviditás

  Adja meg nevét (kötelező)
  Adja meg e-mail címét (kötelező)
  Adja meg telefonszámát (kötelező)
  Adja meg telefonszámát (kötelező)
  Ide írhatja kérdését, üzenetét.

  Az "Adatvédelmi nyilatkozat" tartalmát elolvastam és az abban foglaltakat elfogadom.
  Elfogadáshoz pipálja be a chekboxot.

  Ha szeretné részletesebben is megismerni a műtárgy befektetésben rejlő lehetőségeket, ha rövid és érthető válaszokra van szüksége, akkor írjon nekünk és rövid időn belül visszahívjuk!

  A befektetesilehetosegek.hu honlapon és a hírleveleinkben megjelenő információk, tájékoztatók nem minősülnek üzleti ajánlatnak, befektetési tanácsnak vagy ajánlásnak. A feltüntetett múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Ezek az adatok saját befektetésünkből származnak, amivel nagyon elégedettek vagyunk, ezért szívesen megosztjuk Önnel is.